מעצרו של אדם אשר חשוד בעבירה מסוימת, בין אם המעצר נעשה באמצעות צו מעצר עליו חתום שופט ובין אם נעשה מכוח הסמכות הנתונה לגורמי אכיפת החוק לבצע מעצר גם ללא צו שופט, הינו אחד מן ההליכים המשמעותיים ביותר עבור חשוד, והתנהלות נכונה מראשית התהליך תשפיע באופן משמעותי על אופן סיומו.
להליך המעצר השפעה רבה על מצבו הנפשי של החשוד, ובמיוחד אם זו היתקלותו הראשונה של החשוד עם גורמי האכיפה ומעצרו הראשון, שכן אותו אדם אשר היה אדם חופשי לחלוטין הופך בן רגע לכזה שחירותו נשללה ממנו ולכזה ששליטתו על חייו נשמטת ממנו ועוברת לידי גורמי אכיפת החוק ובית המשפט.
מצבו הנפשי של החשוד ישפיע באופן מובהק על האופן בו יסתיים בסופו של דבר ההליך הפלילי, שכן מצב נפשי רעוע יכול להביא להודאה בביצוע העבירו הפליליות, לעתים אף אם החשוד לא ביצע את המעשה הפלילי, רק כדי להשתחרר ממעצר או רק כדי לשתף פעולה עם החוקרים בהאמינו שכך מצבו המשפטי יהיה "פחות רע". לעתים, ולמרבה הצער, החשוד מתנהג כך בעקבות מניפולציות של החוקרים על החשוד אשר נוטעים בו באופן לא מפורש את האמונה שאם הוא ישתף עמם פעולה, יסגיר את חבריו למעשה הפלילי או שיודה בביצוע המעשה בעצמו, הוא יזכה להקלות כאלו ואחרות).
לכן, החשיבות של הליך מעצר הימים היא קריטית ויש לה השפעה עצומה על אופן ההתנהלות וסיום ההליך הפלילי, כך שתיק שסופו יכול להסתיים במאסר עולם יסתיים במעצר ימים בלבד, ולהיפך.
קיימים שני סוגים עיקריים של הליכי מעצר, וביניהם הליך מעצר המכונה מעצר "ביניים" שהוא למעשה יצירת רצף של מעצר בין הליך מעצר הימים לבין הליך מעצר עד תום ההליכים.